Visdomständer - kirurgisk borttagning

De tänder som sitter längst bak i varje käke kallas för visdomständer. Visdomständerna bildas och bryter fram sist av tänderna. Det är vanligt att det inte finns någon plats kvar i käkarna när visdomständerna ska komma upp, vanligen i åldern 18 till 25 år. Ibland kan visdomstanden skada tanden framför, om det är trångt. På grund av sitt läge i munnen kan visdomständerna vara svåra att hålla rena, vilket kan leda till ansamling av bakterier som ger hål.

En visdomstand, som ställer till med problem, kan ge sig till känna genom att man får ont, svårt att gapa, får feber och/eller blir svullen i kinden eller tandköttet.

 

Behandling

Visdomständer som ger besvär brukar antingen dras ut med tång eller tas bort kirurgiskt. Om man är orolig för behandlingen kan man få lugnande tabletter.

Före behandlingen ges alltid lokalbedövning och smärtstillande medicin. Om man har en tandköttsinflammation kan man behöva få antibiotika eller bakteriedödande vätska innan.

Man får ont och det kan blöda lite när bedövningen släpper efter behandlingen. Om tandläkaren måste sy i tandköttet kan man behöva komma på återbesök en vecka efter operationen för att avlägsna stygnen.