Tandkronor

Om en tand är så trasig att den inte längre går att laga med fyllningar kan tandläkaren behöva borra ner tanden och göra en ny krona. En krona är en konstgjord del av en tand, oftast formad som en hätta, som täcker större delen av tanden.

Innan man har fått sin krona på plats behövs oftast flera besök hos tandläkaren. Efter att tanden borrats/slipats ner, gör tandläkaren ett avtryck, för att kunna göra en modell. Tillsammans med patienten bestämmer man färgen på ytskiktet, som vanligen består av porslin eller akrylplast. Avtrycket skickas till en tandtekniker, som tillverkar kronan.

För att slippa vara utan tand, fäster tandläkaren vanligtvis en tillfällig plastkrona eller bro under den tid det tar för tandteknikern att göra sitt arbete. När allt är klart, provar man att kronan sitter bra i munnen, innan den sätts fast med cement.

Kronor tillverkas ofta av keramiska material, eller en kombination av metall och keram. Porslin är exempel på en keram. Metaller som används är guld- eller titanföreningar eller ibland medicinskt stål.